Ћоровићеви сусрети писаца и историчара у Билећи и Гацку од 17. до 20. септембра

Седамнаести по реду, Ћоровићеви сусрети писаца „Српска проза данас“ у Билећи и Научни скуп историчара у Гацку, одржаће се од 17. до 20. септембра ове године. У програмима овогодишњих Сусрета учествоваће бројни еминентни књижевни ствараоци и научни радници из Републике Српске, Србије и Црне Горе, а биће уручене и награде „Светозар Ћоровић“ за књижевно дјело и „Владимир Ћоровић“ за дјело из историје.

Утемељивачи и организатори ове престижне културне манифестације су одбори СПКД „Просвјета“ у Билећи и Гацку. Тема овогодишњег Округлог стола „Српска проза данас“ у Билећи је књижевно дјело Мира Вуксановића, а у Гацку ће се историчари бавити темом „Херцеговачки устанак и велика Источна криза“.

На вечерима лауреата у Билећи и Гацку биће изведен и културно-умјетнички програм у коме ће учествовати Мјешовити хор „Трибуниа“ и Етно-група „Захумље“ из Требиња, Хор „“Свети новомученик Станко Острошки“ из Никшића, пијанисти, гуслари, глумци, рецитатори… Програм Сусрета биће обогаћен и изложбом сликарских остварења Драга Вучића и Татјане Топаловић у Билећи, као и изложбом слика „Херцеговачки устаници“ Биљане Ристић у Гацку.

На централној књижевној вечери у Билећи, под називом „Српска проза данас“, наступиће 17 књижевних стваралаца. Предвиђено је да писци и историчари посјете овдашње школе и обиђу значајне културно-историјске споменике у овом дијелу Републике Српске, као и одржавање историјских часова у Данићима и Крековима.

У раду Научног скупа у Гацку учествоваће око 30 истакнутих научника из области историјских наука, а предвиђено је да писци 20. септембра одрже књижевне часове у Фочи и Андрићграду у Вишеграду.

Жири за додјелу награде „Светозар Ћоровић“ у саставу: Јован Делић, предсједник и Марко Недић и Ранко Поповић, чланови, једногласно је одлучио да ово признање добије Мирослав Јосић Вишњић за приповједачку књигу индикативног наслова „Ђурђевдан и други датуми“, издање Службеног гласника из Београда 2015.

Уврштавањем имена Мирослава Јосића Вишњића међу добитнике овог значајног признања, награда „Светозар Ћоровић“ још једном је потврдила свој високи реноме у српској култури и књижевности – истиче се, поред осталог, у образложењу одлуке жирија.

Нажалост, само дан након саопштења жирија, након дуге и тешке болести, Мирослав Јосић Вишњић преминуо је у 69. години, у Београду, оставивши иза себе бројна вриједна књижевна дјела.

Ћоровоћеви сусрети у Билећи и Гацку одржавају се под покровитељством Општина Билећа и Гацко и Министарстава просвјете и културе, и науке и технологије Републике Српске.

(Херцег Телевизија)