ЦО Гацко: Одржано предавање на тему “Врлина покајања”

У сали Парохијског дома у Гацку, у пету седмицу часног поста која је посвећена Светој Марији Египћани, настојатељ манастира Савина, јеромонах Макарије Имамовић одржао је предавање на тему „Врлина покајања“.
Отац Макарије је акценат ставио на разлику термина покајање и извињење. Према његовим ријечима покајање подразумијева промјену начина живота, а извињење не подразумијева да ту грешку нећемо опет учинити.

У другом дијелу предавања, могли смо чути тумачење великопосне молитве Светог Јефрема Сиријског, гдје је отац констатовао да се гријеси међусобно прожимају тј. не можемо посједовати само један гријех.
„Једина истина у овом свијету је Христос, и онај ко се сједињује са Христом познаје истину. Покајање могу да имају само они који се сједињују са Христом. Покајање је вјечни однос са Богом и из њега се рађају све друге врлине“, рекао је отац Макарије.

Такође, било је говора и о животу Свете Марије која је својим практичним примјером потврдила јеванђелску причу о жени која је мирисним уљем помазала Христа и тиме пројавила своје смирење и вјеру у његово милосрђе.

Предавање је било посјећено, а публика је у разговору са предавачем показала велико интересовање за поменуту тему.

(ЕЗХиП/Општина Гацко)

Подијелите вијест