Buran vikend za gatačke vatrogasce

micoo

Zbog velikog šumskog požara koji je 09.08.2012. godine izbio u rejonu između sela Domrke i Fojnice, a koji se proširio i prema selima Snježnice, Ravni i Vratnica, vatrogasna jedinica Gacko je proteklog vikenda bila danonoćno na terenu. U petak 10.08.2012. godine angažovano je svo raspoloživo ljudstvo i od ranih jutarnjih sati jedna ekipa vatrogasaca je gasila požar koji je zahvatio borovu šumu u Fojnici i jedan dio prema selu Domrke, dok je druga ekipa vatrogasaca gasila šumski požar između sela Ravni i sela Vratnica.

Nepristupačan teren i vjetar je otežavao gašenje, ali se uspjela spasiti borova šuma i zaustaviti dalje širenje prema selima Ravni i Vratnica.
U subotu 11.08.2012. godine izbio je novi požaru u rejonu izmedju sela Domrke i Ravni i koji je zaprijetio selu Domrke. Angažovanjem vatrogasaca i mještana požar je potpuno lokalizovan.

Takodje u poslepodnevnim satima izbio je novi požar u selu Fojnica koji se zbog velikog vjetra velikom brzinom spuštao prema domaćinistvima. Vatrogasci su brzo reagovali i uspjeli zaustaviti njegovo dalje širenje, medjutim zbog predostrožnosti ostali su tokom čitave noći kod najugroženije kuće.

U nedelju 12.08.2012. godine u toku dana vatrogasci su intervenisali nekoliko puta u rejonu sela Vratnica kako bi odbranili drvene stubove od struje koji su bili ugroženi zbog aktiviranja požara.

Iako je u subotu 11.08.2012. godine bio ugašen požar u selu Fojnici koji je ugrožavao kuće, oko 14:30 sati su dobili dojavu da se šumski požar spušta prema kući R.B., te da je udaljen svega 30 metara. Odmah po dojavi požar je lokalizovan, nakon čega je organozovano dežurstvo do 19:30 sati.

Подијелите вијест