Будимо људи: Одржана свечаност у славу патријарха Павла

Гацко је синоћ било једино мјесто у Републици Српској које је организовало свечаност у славу благопочившег патријарха српског Павла. На идеју да се поред Чачка оваква значајност по први пут организује и код нас, дошли су Црквена општина Гацко, СПКД „Просвјета“ и „Културно – спортски центар“ Гацко.

Академија је почела појањем хора Свете Јелене Анжујске, а потом је  бесједу о патријарху  Павлу говорио свештеник Друге гатачке парохије, Александар Гајић.

“Лик и дјело патријарха Павла живо је и дан данас. Док су се неки уздизали умијећем владања народима, територијама, научним достигнућима, то је патријарх Павле на трагу свог имењака апостола Павла по коме је и добио монашко име Павле, уподобио свој живот као духовни пастир свог народа Господу Исусу Христу, цару славе и дародавцу свих добара, служећи њему и приводећи њему стадо словесно. Вечерас би требали промишљати и имати на уму да сва врата отварамо кључем вјере, цркве, Светог писма и јеванђеља и куцамо идући у сусрет нашем патријарху Павлу. У Богу смо сви једно. То је одредница одакле посматрамо апостола Павла и патријарха Павла. Они црпе своје трајање и спомињање у Христу и ако ћемо тако разговарати вечерас и бити са њима тамо гдје припадају, ово сабрање имаће добра рода и плода”, током бесједе рекао је Гајић.

Пјесник Новица Телебак, добитник награде за пјесничку збирку о патријарху Павлу на пјесничкој манифестацији у Москви, говорио је стихове посвећене Патријарху. Ученици основне и средње школе уз подршку професорице Иване Хрњез, на сликовит начин говорили су најљепше Патријархове изреке.

На академији организатори су уручили награде по претходно расписаном Конкурсу за најљепши ликовни и литерарни рад на тему патријарха Павла, као и награду за најљепше резбарени крст. Према одлуци жирија, најбољи литерарни рад написала је професор Српског језика у СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко, Анђелина Никчевић. Други је био рад писца из Крагујевца, Владимира Ђорђевића, а трећи је био рад ученика СШЦ, Андреја Шојића.

У конкуренцији ликовних радова, прво мјесто су подијелили ученици СШЦ, Сандра Дивљан и Благоје Говедарица. На другом и трећем мјесту нашли су се ученици ОШ “Свети Сава” Гацко, Игор Зеленовић и Тамара Мучибабић.

Међу награђенима нашао се и средњошколац, Раде Мастиловић, који је, према одлуци жирија, направио најљепше резбарени крст. 

О важности одржавања оваквих културних и духовних празника и о зачећу идеје, говорио је предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић. Подсјећајући на академију одржану у Чачку, Вучковић је истакао да је Гацко једино мјесто у Републици Српској које је организовало свечаност у славу патријарха Павла. У име организатора захвалио се на одзиву присутнима, а учесницима програма уручене су захвалнице.

Поред гости из Гацка, вечери су присуствовали представници СПКД “Просвјета” из Требиња, предсједник Матице Српске и друштва чланова у Црној Гори Милица Стојановић, предсједник Голијског сабора Слободан Бабић, представник епархије будимљанско – никшићке Блажо Паповић, главни уредник часописа “Голија” Драго Перовић и епски пјесник Божо Ђурановић.

Организатори вечери били су Црквена општина Гацко, СПКД „Просвјета“ и „Културно – спортски центар“ Гацко.

Подијелите вијест