Бронзане статуе руских великана у Гацку

У Културном центру у Источном Новом Сарајеву, протекле седмице, изложене су бронзане статуе предсједника Русије Владимира Путина и руског цара Николаја Другог Романова, чиме је почела културно-просвјетна и научна манифестација под називом “Русији с љубављу из Републике Српске”. Херцеговина је подржала такав пројекат, па су њихове бронзане статуе на свом пропутовању кроз Српску земљу, синоћ постављене у холу Дома културе у Гацку.

У име домаћина присутне је поздравио предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, професор Радомир Вучковић.

Бронзане статуе ових великана сачинио је и са члановима Друштва српско-руског пријатељства и свеславенског братства из Добоја финансирао Предсједник Друштва, Зоран Гајић. “Задовољство ми је што сам вечерас у Гацку и што су бисте наших великана наставиле своје пропутовање баш кроз Гацко. Наше Друштво је је изградило манастир Свете Матроне Московске код Добоја, а у плану је и градња и руског етно села”, истакао је Гајић.

О актуелном предсједнику Руске федерације, говорила је професор руског језика, Мира Слијепчевић, након чега је ученица, Јелена Слијепчевић, рецитовала пјесму “Домовина”.

Професор историје, Никола Милинковић говорио је о Цару Николају II Романову, а о животу и дјелу нашег земљака, Саве Владиславића говорио је професор историје, Милан Савић.

Након што обиђе цијелу Републику Српску, бронзана стража из Русије биће трајно смјештена у руском центру у Ритешићу код Добоја, у непосредној близини манастира Свете Матроне Московске.

Подијелите вијест