Без већих примједби протекао први дан Јавне расправе о Нацрту буџета општине Гацко за 2022. годину

Без већих примједби протекао је први дан Јавне расправе о Нацрту буџета општине Гацко за 2022. годину, коју је организовао Кабинет начелника општине у сарадњи са Одјељењем за привреду, финансије и друштвене дјелатности.

Јавну расправу отворио је в.д. начелника Одјељења, Миливоје Бољановић, подсјетивши да је овај документа усвојен на протеклом скупштинском засједању. Осврнуо се на детаље овог документа које је представио и током Осмог редовног засједања Скупштине општине, али и на примједбе које је упутило Министарство финансија РС, а које, како је рекао, нису значајне.

„Према мишљењу које нам је достављено из Министарства финансија РС, потребно је детаљно образложити повећање и реализацију на позицији расходи за лична примања, као и детаљно образложити финансијске трошкове и расходе трансакција размјене унутар јединица власти. Ово нису велике примједбе, могу се образложити и надам се да неће бити значајнијих измјена“, рекао је Бољановић.

Расправи су присуствовали представници јавних предузећа, удружења и организација који се финансирају из буџета Општине.

Начелник општинског Одјељења за финансије, посебно се осврнуо на примједбе Центра за социјални рад и Борачке организације. Према његовим ријечима, у питању су приоритети, будући да се ради о најугроженијим категоријама становништва.

„Када је у питању Центар за социјални рад, ту имамо одређена повећања у односу на буџет претходне године. Они су тражили већа средства, али сада немамо прихода на располагању толико да би могли удовољити њиховом захтјеву. Међутим, пошто је то приоритет, ми ћемо током године пратити ситуацију и уколико се укаже потреба, а буде простора у Ребалансу буџета, моћи ћемо удовољити њиховом захтјеву“, казао је Бољановић.

Током трајања јавне расправе, постављено је питање око равноправне исплате средстава за спорт и културу, што није било случај ранијих година.

„Грант за спорт и културу је до сада био на истој буџетској позицији и добро би било да се те ставке раздвоје. Надам се да ћемо то успјети да урадимо, како би средства за културу могла посебно да се планирају у буџету“, нагласио је он.

Бољановић је током расправе нагласио и то да мора постојати равноправност када су у питању средства за лична примања. Према његовим ријечима, буџетом је планирано да се исплати 12 плата, регрес и три топла оброка.

„Уколико током године буде простора за више, онда ћемо то повећати. Ту спада и накнада превоз, као и остале накнаде као што су накнаде за рођење дјетета и друго“, објаснио је он, додајући да ће сви захтјеви данас присутних представника јавних предузећа и организација бити узети у разматрање.

„Све захтјеве ћемо размотрити, видјети гдје можемо удовољити. Тамо гдје сада не можемо, настојаћемо да то учинимо у неком наредном периоду“, закључио је Бољановић.

Јавна расправа о овом важном документу биће настављена и сутра, у истом термину (од 11 часова), у сали Скупштине општине Гацко.

Подијелите вијест