Apel MUP-a RS: Spriječimo požare

mupppp

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane Republike Srpske da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja svojih imanja, čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, a nakon spaljivanja da ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti Centar za obavještavanje na broj 121, vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122, a savjet građanima je da nikako sami ne pokušavaju da ugase požar, već da pozovu pomoć. 

Samo u proteklih 15 dana u Republici Srpskoj evidentirano je 490 požara a u požarima je stradalo 9 lica (pet na njivi, četiri u kući). Požari su lokalizovani od strane lokalnih vatrogasnih jedinica, policijskih službenika  i mještana, a uzroci požara su uglavnom ljudska nepažnja prilikom paljenja korova.

Apelujemo na sve građane da poštuju zakonske odredbe – ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu, jer samo jedan trenutak nepažnje može imati nesagledive posljedice.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za ovaj period podnijelo je 16 izvještaja tužilaštvu po osnovu izazivanja opšte opasnosti i nekoliko prekršajnih prijava protiv odgovornih lica, a više od 20 izvještaja protiv odgovornih lica je u pripremi. (MUP RS)

Подијелите вијест