Aktivnosti gatačkih planinara

Planinarsko društvo “Volujak” iz Gacka već treću godinu zaredom organizuje vlastitu transverzalu na području planine Volujak koja je izuzetno posjećena i atraktrivna destinacija.

Na transverzalu Volujak ove godine je došlo dvadesetak društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Svi učesnici su obilazili okolne vrhove, posjetili transverzalu od Papinog dola, preko Vlasulje i Studenca i povratak u Papin do.

Obilazak je trajao oko 7 sati.

Zaljubljenici u prirodu su imali organizovane još dvije transverzale, a to su Stabarska jezera i Kuk , i druga zahtjevnija maršuta gdje su išli samo pripremljeni planinari.

Za ovakve i slične akcije koje organizuje planinarsko društvo Volujak je zainteresovan veliki broj zaljubljenika u prirodu sa područja opštine Gacko i šire.

Samim osnivanjem i radom, saradnjom sa ostalim planinarskim i speološkim društvima javila se potreba za izgradnjom planinarskog doma koji će biti stjecište i baza za širi rad na terenu.

Na širem području opštine Gacko ne postoji nijedan objekat ovakvog tipa, koji bi mogao zadovoljiti smještajne i funkcionalne kapacitete.

Odabrano mjesto za izgradnju planinarskog doma je veoma atraktivno zbog više planinarskih destinacija i pravaca. Nalazi se 8 km udaljeno od planinskog prevoja Čemerno u podnožju planine Volujak i Lebršnik, a u neposrednoj blizini planine Kuk, Stabanskih jezera, Bioča, Maglića… Mjesto za izgradnju objekta je i položajem funkcionalno jer u neposrednoj blizini postoje izvori pitke vode, kao i šuma.

“Projekat planinarskog doma su izradili članovi našeg društva, a dobili smo pomoć od Opštine, RiTE i Crkvene opštine. Imamo u planu da za ovu godinu pokrijemo dom i zatvorimo otvore, a u idućoj godini slijedi izgradnja unutrašnjosti i uređenje prostora oko samog doma” – kaže sekretar društva Milan Vujović.

Izgradnjom ovog objekta riješiće se problem prijema i smještaja planinara speleologa i ostalih ljubitelja prirode van ljetnog perioda. Moći će se organizovati akcije u svim vremenskim prilikama u čemu je društvo do sada bilo onemogućeno.

Ovaj objekat će se koristiti za smještaj, organizovane izlete, časove u prirodi, organizovanje škole skijanja za djecu i omladinu i mnoge druge aktivnosti.

 

 

Подијелите вијест