Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Aktivnosti gatačkih planinara

Planinarsko društvo “Volujak” iz Gacka već treću godinu zaredom organizuje vlastitu transverzalu na području planine Volujak koja je izuzetno posjećena i atraktrivna destinacija.

Na transverzalu Volujak ove godine je došlo dvadesetak društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Svi učesnici su obilazili okolne vrhove, posjetili transverzalu od Papinog dola, preko Vlasulje i Studenca i povratak u Papin do.

Obilazak je trajao oko 7 sati.

Zaljubljenici u prirodu su imali organizovane još dvije transverzale, a to su Stabarska jezera i Kuk , i druga zahtjevnija maršuta gdje su išli samo pripremljeni planinari.

Za ovakve i slične akcije koje organizuje planinarsko društvo Volujak je zainteresovan veliki broj zaljubljenika u prirodu sa područja opštine Gacko i šire.

Samim osnivanjem i radom, saradnjom sa ostalim planinarskim i speološkim društvima javila se potreba za izgradnjom planinarskog doma koji će biti stjecište i baza za širi rad na terenu.

Na širem području opštine Gacko ne postoji nijedan objekat ovakvog tipa, koji bi mogao zadovoljiti smještajne i funkcionalne kapacitete.

Odabrano mjesto za izgradnju planinarskog doma je veoma atraktivno zbog više planinarskih destinacija i pravaca. Nalazi se 8 km udaljeno od planinskog prevoja Čemerno u podnožju planine Volujak i Lebršnik, a u neposrednoj blizini planine Kuk, Stabanskih jezera, Bioča, Maglića… Mjesto za izgradnju objekta je i položajem funkcionalno jer u neposrednoj blizini postoje izvori pitke vode, kao i šuma.

„Projekat planinarskog doma su izradili članovi našeg društva, a dobili smo pomoć od Opštine, RiTE i Crkvene opštine. Imamo u planu da za ovu godinu pokrijemo dom i zatvorimo otvore, a u idućoj godini slijedi izgradnja unutrašnjosti i uređenje prostora oko samog doma“ – kaže sekretar društva Milan Vujović.

Izgradnjom ovog objekta riješiće se problem prijema i smještaja planinara speleologa i ostalih ljubitelja prirode van ljetnog perioda. Moći će se organizovati akcije u svim vremenskim prilikama u čemu je društvo do sada bilo onemogućeno.

Ovaj objekat će se koristiti za smještaj, organizovane izlete, časove u prirodi, organizovanje škole skijanja za djecu i omladinu i mnoge druge aktivnosti.

 

 

Подијелите вијест