Активни грађани воле своје локалне заједнице: Одржан први локални Фестивал демократије

Протекле седмице гатачки средњошколци организовали су први локални Фестивал демократије, поводом 25 година постојања Образовног центра за демократију и људска права (CIVITAS). Циљ је била промоција демократских вриједности и грађанског активизма, а мото је био „Активни грађани воле своје локалне заједнице. Активни грађани, просперитетније локалне заједнице!“.

Уз подршку професора Јоване Петковић Аћимовић, проведене су сљедеће активности: изложба у холу СШЦ портфолија пројеката „Ја грађанин“, радионица „Друштвени активизам“ у СШЦ “Перо Слијепчевић“ у којој су учествовали ученици одјељења 3Г2 и матуранти гимназије. Уприличена је и промотивна шетња до центра града, у току које су матуранти гимназије паролама жељели скренути пажњу на значај грађанског активизма, а која је завршена посјетом кабинета Начелника општине, гдје су ученици представницима локалне власти уручили позивнице за јавни час „Значај грађанског активизма“.

“Локални фестивал демократије привукао је пажњу свих савјесних и одговорних грађана који његују истинске демократске вриједности као што су одговорност, правда, толеранција, активизам. Будући да живимо у ери која његује конформизам и подаништво, гдје нажалост манипулација и полтронство постају главна средства за постизање циља, има и оних којима грађански активизам не одговара, па са неодобравањем гледају на исти”, казала је проф. Петковић – Аћимовић.

У оквиру јавног часа, ученици су припремили скеч којим су жељели скренути пажњу на проблеме са којима су се сусретали ученици и наставници демократије, када је предмет уведен као обавезан. Разлоге за то треба тражити у скептичном ставу грађана према свему што је ново, у погрешном тумачењу концепта демократије и њеним поистовјећивањем са анархијом, те у чињеници да су прокламована демократска друштва често у пракси псеудодемократска, али и у недостатку компетентног наставног кадра, који није имао прилику да се одмах обучи за извођење наставе када је предмет тек уведен у наставни процес.

Такође, ученици су припремили и едукативну презентацију о грађанском активизму, те презентацију о историјату предмета у СШЦ и најзначајнијим пројектима „Ја грађанин“ као и конкретним резултатима који су захваљујући пројекту остварени у локалној заједници.

Представљени су и овогодишњи електронски портфолији пројеката, а приказане су и видео поруке бивших ученика, који су били учесници пројекта „Ја грађанин“. У вези са тим, најновији успјех средњошколаца, ученика одјељења 4Г2, под менторством проф. Јоване Петковић-Аћимовић, је освојено 1. мјесто на Регионалном такмичењу у оквиру пројекта “Ја грађанин” који су се пласирали на државну, Финалну смотру ревијалног карактера. Тема пројекта била је “Нерационално управљање отпадом у општини Гацко”.

Ученици су припремили рецитацију, која представља оду грађанске храбрости као и сјајне поруке за све грађане Гацка.

Неке од порука јавног часа:

Нити једно друштво не може се присилити на демократију, она није ни поклон који се једном добије и задржи за сва времена. За њу се мора свакодневно борити и бранити је“.

„Највиша мјера демократије не значи ни највећу мјеру слободе, ни највећу мјеру једнакости, већ највећу мјеру учешћа“.

„Човјеков смисао за праведност чини демократију могућом. Његова склоност ка неправедности чини демократију неопходном“.

Никад не потцјењуј могућност да мала група људи може да промијени свијет. Заправо, они су једини то до сада чинили.

“Ми активни грађани: Питамо, обавјештавамо, предлажемо, расправљамо, гласамо, протестујемо, подржавамо, критикујемо” – поручују средњошколци.