Akcija prikupljanja pomoći narodu Kosova i Metohije

 

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozvao je narod Hercegovine da hranom i sredstvima za higijenu pomognu svojoj braći na Kosovu i Metohiji.

Akcija prikupljanja pomoći narodu Kosova i Metohije pod nazivom “Porodice Hercegovine porodicama Kosova”, trajaće od 26. februara do 14. marta 2010. godine

Ovih dana, na molbu Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Irineja i Svetog Arhijerejskog Sinoda, naš vladika Atanasije je na izuzetno teškoj crkvenoj službi – da ukrijepi i utješi pravoslavni narod na Kosovu i Metohiji, baš kao što je krijepio i tješio i nas u ona strašna vremena minulog rata.

Dobro se sjećamo da nas nije krijepio samo svetim službama i bogonadahnutim besjedama, nego nas je hranio hljebom i uljem, a da ne govorimo o tome kakvu je brigu brinuo o ranjenima i ratnoj siročadi. Evo nam prilike da mu se odužimo na njegovoj nesebičnoj i djelatnoj ljubavi i to ne tako što ćemo nešto darivati njemu, nego onoj sirotinji na Kosovu i Metohiji za koju je on sada odgovoran blagoslovom Crkve.

Zato, neka svako, u skladu sa svojim mogućnostima i dobrom voljom, skupi i priloži – higijenski materijal, ulje, konzerve, tjestenine, školski pribor- kaže se u saopštenju koje je potpisao vladika Grigorije.

Dalje se navodi da bi paketi pomoći trebalo da sadrže zapakovanu hranu dužeg roka trajanja, koja nije lomljive ambalaže, kao i osnovna sredstva higijene uredno zapakovana i odvojena od hrane.

Pomoć se predaje u crkvenoj knjižari svakim radnim danom u vremenu od 8 do 15 časova i u hramu Sv. Trojice u vremenu bogosluženja.