Акција појачане контроле кориштења безбједносног појаса и сједалица за дјецу

У циљу побољшања стања безбједности у саобраћају, Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује акцију „Појас и сигурносне сједалице за дјецу“ чији је циљ подизање нивоа свијести возача и других путника у моторном возилу о потреби кориштења безбједносних појасева приликом вожње, као и правилног превожења дјеце млађе од пет година.

Безбједносни појасеви, као један од битнијих елемената пасивне заштите у возилима, у значајној мјери утичу на смањење броја и тежине повреда возача и путника. Истовремено, законска обавеза је да се дјеца млађа од пет година превозе исправно везана у сигурносној сједалици.

Возачи, као и путници у возилима у претходном периоду, у великом броју нису користили безбједносне појасеве за вријеме кретања возила на јавном путу. Током прошле године издато је 39.202 прекршајна налога по основу некориштења безбједносног појаса, а у истом периоду издато је 412 прекршајних налога због превожења дјеце млађе од пет година која нису исправно везана у сигурносној сједалици. Полицијски службеници у претходном су у занемаривом броју санкционисали некориштење безбједносних појасева путника на задњим сједиштима возилима, иако је то законска обавеза.

У оквиру акције, до 28. фебруара, организоваће се појачане контроле полицијских службеника у којима ће акценат бити на кориштењу безбједносних појасева приликом вожње, као и правилном превожењу дјеце млађе од пет година.

/Министарство унутрашњих послова РС/

Подијелите вијест