Akcija MUP-a RS “Petarde nisu igračke”

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje tokom decembra akciju “Petarde nisu igračke” čiji je cilj da građane upozori na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

S obzirom da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, MUP RS poziva građane da praznike proslave na miran i dostojanstven način, jer se slavlje samo u jednom trenutku može pretvoriti u tragediju.

Igre sa petardama posebno su opasne na mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Svako ko želi da na taj način podjeli veselje, mora biti svjestan da može ugoziti kako svoje, tako i tuđe zdravlje i život. Upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva je Zakonom , a kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto.

U cilju edukacije djece o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava policijski službenici održaće predavanja po školama, a biće ostvarena saradnja i sa školskim pedagozima, roditeljskim savjetima, te širom lokalnom zajednicom.

Kako bi se spriječila neovlaštena prodaja pirotehničkih sredstava biće intenzivirana i kontrola prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da se kupovina i prodaja ovih proozivoda mora biti u skladu sa važećim propisima.    Petarde i ostali rekviziti nisu igračke! Čak i prskalica u dječijim rukama može izazvati nesreću. Ne dozvolite da se smijeh pretvori u krik!

Vlada RS

Подијелите вијест