Akcija MUP-a RS “Petarde nisu igračke – ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik”

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju “Petarde nisu igračke – ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik” čiji je cilj da građane upozori na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

S obzirom da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva je zakonom.

Policijski službenici će u cilju edukacije djece i mladih organizovati predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj kako bi ih upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.

Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom prošle zime, u vrijeme održavanja praznika, povrijeđena su dva lica. U prvom slučaju mladić (19) iz Kozarca, kod Prijedora zadobio je povrede šake i lica, a drugom slučaju muškaracu (35) u naselju Janja, kod Bijeljine petarda je nanijela povredu na lijevoj potkoljenici. Kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto.

U cilju sprječavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS intenziviraće tokom decembra i kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da se kupovina i prodaja ovih prozvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

Pripadnici MUP-a RS su prošle zime oduzeli 47.572 komada petardi, 304 rakete, 308 prskalica i 15 pakovanja vatrometa, a izdato je devet prekršajnih naloga koji se odnose na nezakonitu prodaju i prevoz pirotehničkih sredstava.

(MUP RS)

Подијелите вијест