13. naučni skup istoričara

knjiga_istorija_2

“Hercegovina pod austrougarskom okupacijom od 1878. do 1918. godine” tema je 13. naučnog skupa istoričara koji će obilježiti drugu polovinu sedmice u našem gradu. O pomenutoj temi govoriće istaknuti naučni i kulturni radnici iz RS, Srbije i Crne Gore. Referate su pripremili prof. dr Vojislav Maksimović, akademci Zoran Panić, Ljubomir Maksimović, dr Savo Skoko, profesori doktori Milan Lazić, Miloš Kovačević, Predrag Puzović, Borjanka Trajković, Đorđe Piljević, Milan Vujović Đorđe Slijepčević, mr Draga Mastilović, ruski publicista Vasilij Sokolov i drugi.

Svečano otvaranje naučnog skupa planirano je za petak, 23. septembra, u 8:30 h u saborištu Parohijskog doma gdje će se održati ova dvodnevna kulturna manifestacija.

Prvog dana planirano je izlaganje svih učesnika. U subotu je veče laureata i dodjela nagrada Vladimira Ćorovića za najbolje djelo iz oblasti istoriografije u godini izmedju dva naučna skupa.

Ovo prestižno priznanje biće uručeno prof. dr Đorđu Mikću za knjigu Austrougarska ratna politika u Bosni i Hercegovini od 1914. do 1918. godine i akademiku Ljubomiru Maksimoviću za cjelokupno životno djelo. U muzičkom dijelu programa nastupiće polaznici Muzičke škole “Sveti Roman Melod”. Organizator naučnog skupa je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” a pokrovitelji su Opština Gacko i Ministarstvo nauke i tehnologije RS.

Подијелите вијест