1. децембар – Свјетски дан борбе против сиде

На овај дан исказује се подршка за људе који су HIV позитивни и за чланове њихових породица.

Тестирање на HIV је једини начин да се утврди да ли је неко заражен HIV-ом, узрочником сиде, и требало би да буде саставни дио бриге о здрављу сваког појединца, посебно ако се ризично понаша. Рано откривање HIV инфекције омогућава правовремено лијечење и квалитетан и дуг живот особама инфицираним HIV -ом, као и заштиту других и спречавање преношења HIV -а са мајке на бебу.

Свјетски дан борбе против сиде прилика је да се укаже на потребу континуираног достављања лијекова за терапију HIV позитивним особама, на важност тестирања, као и промјене свијести људи о особама које су инфициране HIV -ом и односу јавности према њима, њиховим партнерима и породицама.

Ако је за многе људе HIV/AIDS хронична болест, постоји много оних који немају приступ лијечењу и који постају стигматизовани, дискриминисани и чија људска права се свакодневно крше.

Према процјенама Свјетске здравствене организације и UNAIDS-а, до сада је у свијету умрло 36 милиона људи од посљедица HIV-а. У 2012. години је било 1,6 милиона смртних случајева повезаних са HIV-ом. У свијету је, према подацима UN, крајем 2012. са HIV-ом живјело 35,3 милиона особа, што је за 18 одсто више у односу на 2001. годину.

Посебно је забрињавајући број адолесцената, односно младих старосне доби од 10 до 19 година који су позитивни на овај вирус, а којих има 2,1 милион. Од појаве епидемије више од 83 одсто смртних случајева регистровано је у Африци. У најтеже погођенојобласти, подсахарској Африци, у урбаним срединама је сваки четврти становник инфициран, а 70 одсто новоинфицираних особа годишње потиче из ове регије.

Вирус се најчешће преноси сексуалним путем, а нешто рјеђе зараженом крвљу, са заражене мајке на дијете током трудноће, порођаја или дојења. Вирус се не може пренијети уобичајеним социјалним контактима нити путем животиња.

(Срнa)

Подијелите вијест