Храмови у парохији

Храмови у Првој парохији

Саборни храм:
Храм Св. Тројице (Силаска Св. Духа на Апостоле) у Гацку

Подигнут 1884. године. Обнављан 1962-1965. и 2004. године. На Тројчин дан 2009.г. освећен је Парохијски Дом и Капела поред храма Свете Тројице који од тог дана служе својој сврси.


Црква Св. пророка Илије у Изгорима
(35 км сјевероисточно од Гацка)

Подигнута 1884. године. Обнова почела прије 15 година, али још није завршена.

Црква Св. Кнеза Лазара Косовског у Придворици

(Близу извора Неретве 40 км сјеверно од Гацка) Црква је подигнута 1935. године. Срушена од усташа на Божић 1942. када су и сви становници српског села Придворице побијени . Родбина побијених ову Цркву обнавља послије рата, али пошто у селу нико није живио и поправка није урађена квалитетно кров се опет урушио. Црква је трудом потомака мученика, Општине Гацко и Црквене Општине Гацко обновљена а посмртни остатци мученика су сахрањени у крипти храма. Засијала је новим сјајем и освећена од Преосвештеног Владике Григорија 26. јула 2009. године


 

ХРАМОВИ У ИЗГРАДЊИ

Нови Саборни Храм Св. Тројице у Гацку

Храм почет 2002. године и већи дио грубих грађевинских радова завршен. Црква се ради по појекту дипл.инж. арх. др. Предрага Ристића, а пресједник одбора за градњу је маш. инж. Костадин Јегдић.


Храмови у Другој парохији

НАДАНИЋИ
Црква Св. Илије у Наданићима
(8 км од Гацка према Невесињу).

Црква обновљена, односно наново сазидана на темељима старе цркве (из 1897. године) и свештана 1991.г. Живописана 2003.г. Живопис радио Бобан Алмажан из Сремске Митровице. Велики народни сабор у Наданићима сваке године на славу Илиндан. Велики број села (која се налазе) на магистралном путу Гацко-Невесиње ову цркву доживљавају као свој Саборни Храм.


ФОЈНИЦА
Црква Вазнесења Господњег у Фојници (20 км од Гацка према Невесињу).

Свештана 1884.г. Послије тога више пута на њој вршене мање поправке. Први свештенослужитељ ове цркве је био протојереј Аћим Братић тадашњи парох Фојничке парохије који је сахрањен са јужне стране цркве. Храм је 2008.г. пјескарен и у доброј мјери обновљен.


ДОМРКЕ
Црква Св Димитрија у Домркама
(Гатачка Површ 25 км сјеверозападно од Гацка) .

Једна од најстаријих цркава на територији Гацка. Народно предање је везује за 13. вијек. Археолошка истраживања су показала да е црква обновљена 1883. године. Испод темеља те цркве су пронађени остатци из ранијег периода, али не тако стари како то каже народно предање иако код цркве постоји средњевјековно гробље. Црква је обновљена и свештана 2001. године.


ЈУГОВИЋИ
Црква Св. Николе у Југовићима (Гатачка Површ 33 км сјеверозападно од Гацка).

Нема поузданих података о старости цркве. Народно предање и ову цркву везује за средни вијек, и по том предању су је подигли чобани који су у току љета изгонили стоку на пашњаке у Гатачкој површи. Предање каже да су то били Немањића чобани. Црква је обновљена 1881. године.


ГРАЧАНИЦА
Црква Св. Николе у Грачаници (2 км сјеверозападно од Гацка).

По предању саграђена 1534. г. Обнављана је више пута 1754, 1814. и 1896. године. Око цркве се налази средњевјековно гробље па се претпоставља да је подигнута на темељима још старије цркве. Археолошка истраживања нису доведена до краја па ни ова претпоставка није још научно потврђена.


СРЂЕВИЋИ
Црква Св. Николе у Срђевићима.

Поузданих података о старости цркве нема. Народно предање је веже за средњи вијек што потврђује и остатак старог живописа. Црква је под заштитом државе. Зна се да је обнављана 1883. године. Под надзором Завода за заштиту споменика црква се и сада.


ХРАМОВИ У ИЗГРАДЊИ

У току је изградња храма Св. Владике Николаја Жичког и Свесрпског у селу Сливља.


 Подаци о црквама у автовачкој парохији

Автовачка парохија има 11 храмова. Саборни храм Светог Василија Острошког је у Автовцу, подигнут у вријеме Митрополита Петра Дабробосанског, Зимоњића 1907/08. године. У храму је похрањена ножна назувка Светитеља Василија Острошког, приликом пресвлачења 1996. и литије кроз Херцеговину. Саборне службе су за храмовну славу и за Преображење Господње.


Храм Светог Василија Острошког у Автовцу саграђен је и освећен 1907. Шездесетих година је на цркви саграђен звоник. Црква није обнављана.


Храм Светог Саве у селу Самобор. Није сачуван податак када је саграђен, зна се да је обнављан 1979. године па 2002. Постоји податак да је и прије ових година црква обнављана више пута, што говори да је храм из ранијег периода.


Храм свете Тројице у селу Гарева. Не зна се кад је саграђен. Обнављана је 1889. на темељима цркве која је ту већ постојала. У првом свјетском рату је рушен да би одмах 1921. године поново био обновљен. Последњи пут је уређен 1988. године.


Храм Светог Пророка Илије у селу Берушица, саграђен 1893. Срушен је од стране Аустругара, а обновљен и освећен 31. 07. 2005.


Храм Светог Николе у селу Добреља. Не зна се година кад је саграђен, из ранијег је периода. Постоји податак о обнови из 1884/9. 2001. године је обновљен и освећен.


Храм Светог Архангела Михаила у селу Казанци. Не зна се кад је саграђен. Први пут је обновљен 1833. године, па затим 1934., 1971. и 1991.


Храм Светог Петра Зимоњића у селу Данићи саграђен и освећен заједно са конаком 2001. године.


Храм Светог Архангела Михаила у селу Степен саграђен и освећен 2004. године.


Храм Покрова Пресвете Богородице у селу Хоxићи – Корита. Из ранијег је периода. Обновљен је 1855. и послије тога је више пута поправљан.


Храм-капелица на Корићкој јами посвећена Српским новомученицима пострадалим од стране усташа 1941. године.


Храм Светог Николаја у селу Михољаче. Обновљен је 1884. што значи да је из ранијег времена. Обновљен је и фрескописан 1999. године.


У Церници, у селу Јасеник постоје темељи средњовјековне цркве