Представници Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) у БиХ организовали радионицу “Припрема захтјева за регистрацију Гатачког кајмака из мјешине са географском ознаком”

Представници Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) у БиХ јуче су у Гацку организовали радионицу “Припрема захтјева за регистрацију Гатачког кајмака из мјешине са географском ознаком”, за чланице Удружења произвођача гатачког кајмака и представнике локалне заједнице.

Према ријечима Влада Пијуновића, програм координатора ФАО за БиХ, жене у Удружењу произвођача гатачког кајмака су добро организоване и раде веома успјешно.

“Наша организација спроводи пројекте у 20 општина и чланице овог Удружења се својим активностима посебно издвајају”, рекао је Пијуновић.

Драган Брењо, национални експерт за регистрацију ГО, истакао је да ће Свјетска организација за храну и пољопривреду подржати процес заштите како би кајмак произведен на овом подручју добио ознаку поријекла, што је најјача ознака за прехрабрене производе у Европи.

“Овај производ носи своје посебности и може бити значајан у будућности уколико се буде постигла адекватна цијена која одговара начину производње”, потврдио је Брењо и додао да је крајњи циљ је спасити рецептуру, подржати произвођаче и промовисати Гацко.

Подијелите вијест