Гатачки кајмак из мјешине заштићен ознаком поријекла (ЗОП)

Удружење произвођача гатачког кајмака завршило је потупак регистрације у Агенцији за безбједност хране БиХ. Гатачки кајмак из мјешине, под тим називом, достигао је врхунац заштите једног производа и као такав сада има и додатну вриједност.

Удружење је формирано прије три године са основним циљем заштита гатачког кајмака, што је у складу са Стратегијом развоја општине Гацко за период 2022 – 2028. године, гдје је како стратешки пројекат наведена и заштита кајмака.

Према ријечима предсједника Удружења, Драгане Миловић, за три године доста рада и труда је уложено. Реализивано је десетак пројеката, који су допринијели јачању капацитета Удружења, видљивости, промоцији, како Удружења, тако и локане заједнице.

“Заштитом производа, чувамо традицију овог краја у производњи аутентичних производа. Значајан утицај има и на локалну заједницу, као први заштићени производ. Све то доприноси и руралном развоју и препознатљивости подручја”, истакла је Миловић.

Захвалност дугују свима који су пружили подршку на путу ка заштити. Тo су Општина Гацко и начелник, др Огњен Милинковић, савјетник за стратешко планирање и развој општине Гацко, Саша Слијепчевић, професори са Пољопривредног факултета из Бања Луке (проф. др Стоја Јотановић, проф.др Ђорђе Савић и доц. др Драженко Будимир). Подршку су пружили и Европска Унија кроз пројекте РеЛОаД2, Свјетска организација за храну и пољопривреду (ФАО), Агенција за безбједност хране БиХ и др Драган Брењо, Пољопривредна задуга “Гацко”, “Slow Food Convivium” Требиње, Херцеговина и свима онима који су на било који начин подржали и помогли рад Удружења.

Подсјећамо, кајмак из мјешине одавно је уврштен у “Slow Food” каталог Ризнице укуса “Ark of taste” са циљем промоције и подстицања даље производње.

Подијелите вијест