Парохија Друга гатачка

Јереј Александар Гајић
парох Друге гатачке парохије

Рођен је 21. маја 1981. године у Новом Граду од оца Милована и мајке Смиље. Након основне школе, завршио је средњу електротехничку школу у Новом Граду. Године 2008. уписао је Богословски факултет у Фочи. Рукоположен је, од Епископа ЗХиП Г. Григорија, у чин ђакона 11. септембра/29. августа 2011. године у Храму Св. Преображења Господњег у Требињу, а у чин свештеника, 21/8. новембра 2011. године, такође од Епископа Григорија, у Храму Успењу Пресвете Богородице у Манастиру Тврдош.

ПОДАЦИ О ПАРОХИЈИ

Друга Гатачка Парохија основана је благословом Његовог Преосвештенства Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског господина Григорија, 26. јула 2009. године Господње, о празнику Светог Архангела Гаврила, на дан освећења храма Светог Кнеза Лазара у Придворици. Ова парохија обухвата западну страну града Гацка и сва села која се налазе на магистралном путу Гацко-Невесиње укључујући и Гатачку површ.

СЕЛА ДРУГЕ ГАТАЧКЕ ПАРОХИЈЕ:
Грачаница, Рудо Поље, Срђевићи, Вишњево, Краварево, Наданићи, Меданићи, Браићевићи, Руда Главица, Луковице, Градина, Фојница, Домрке, Југовићи, Кокорина, Криводо, Главице, Љесков Дуб, Сливља, Вртич и Цргово.

ХРАМОВИ У ПАРОХИЈИ

 • НАДАНИЋИ
  Црква Св. Илије у Наданићима (8 км од Гацка према Невесињу).

Црква обновљена, односно наново сазидана на темељима старе цркве (из 1897. године) и освештана 1991.године.  Живописана је 2003.године. Живопис радио Бобан Алмажан из Сремске Митровице. Велики народни сабор у Наданићима сваке године обиљежава се на Илиндан. Велики број села (која се налазе) на магистралном путу Гацко-Невесиње ову цркву доживљавају као свој Саборни Храм.

 • ФОЈНИЦА
  Црква Вазнесења Господњег у Фојници (20 км од Гацка према Невесињу).

Свештана 1884.г. Послије тога више пута на њој вршене мање поправке. Први свештенослужитељ ове цркве је  био протојереј Аћим Братић тадашњи парох Фојничке парохије који је сахрањен са јужне стране цркве. Храм је 2008.г. пјескарен и у доброј мјери обновљен.

 • ЉЕСКОВ ДУБ
 • Црква Свих светих мученика српских освештана је 2013. године.

 

 • ДОМРКЕ
  Црква Св Димитрија у Домркама (Гатачка Површ 25 км сјеверозападно од Гацка) .

Једна од најстаријих цркава на територији Гацка. Народно предање је везује за 13. вијек. Археолошка истраживања су показала да е црква обновљена 1883. године. Испод темеља те цркве су пронађени остатци из ранијег периода, али не тако стари како то каже народно предање иако код цркве постоји средњевјековно гробље. Црква је обновљена и свештана 2001. године.

 • ЈУГОВИЋИ
  Црква Св. Николе у Југовићима (Гатачка површ 33 км сјеверозападно од Гацка).

Нема поузданих података о старости цркве. Народно предање и ову цркву везује за средњи вијек, и по том предању су је подигли чобани који су у току љета изгонили стоку на пашњаке у Гатачкој површи. Предање каже да су то били чобани Немањића. Црква је обновљена 1881. године.

 • ГРАЧАНИЦА
  Црква Св. Николе у Грачаници (2 км сјеверозападно од Гацка).

По предању саграђена 1534. године. Обнављана је више пута 1754, 1814. и 1896. године. Око цркве се налази средњевјековно гробље па се претпоставља да је подигнута на темељима још старије цркве. Археолошка истраживања нису доведена до краја, па ни ова претпоставка није још научно потврђена.

 • СРЂЕВИЋИ
  Црква Св. Николе у Срђевићима.

Поузданих података о  старости цркве нема. Народно предање је веже за средњи вијек што потврђује и остатак старог живописа. Црква је под заштитом државе. Зна се да је обнављана 1883. године. Под надзором Завода за заштиту споменика црква се и сада налази.

 • МЕДАНИЋИ
  Црква Св. Петра Цетињског у Меданићима.                                                               

Црква Светог Петра Цетињског у Меданићима освештана је 2015. године. Посвећена је Светом Петру Цетињском Чудотворцу, Митрополиту и Господару Црне Горе и Брда и то је прва црква посвећена овом светитељу на подручју Епархије Херцеговачке. У храму се налази кивот са честицом чудотворних мошти Светог Петра Цетињског.

 • ЛУКОВИЦЕ
 • Црква Светог прокопија освештана је 2015. године.

Contact

 • Јереј Александар Гајић
  Парох Друге гатачке парохије
  АДРЕСА: Трг Саве Владиславића бб. Гацко
  ТЕЛ: 065/463-154