КУД „Сава Владиславић“ Гацко

Удружење за очување народне пјесме и игре „Сава Владиславић“ Гацко је удружење грађана у којем се добровољно окупљаjу одрасли и омладина ради организованог духовног развијања и његовања изворне пјесме и обичаја, доприносећи ширење традиционалних вриједноти.

Удружење је регистровано почетком 2010. године.

На самом почетку у Удружењу је функционисала млада изворна група, која је наступала широм Републике Српске. Удружење у свом саставу има гусларе, здравичаре а посебно се одликује и акценат ставља на чланове фолклорних селекција.

Удружење данас има око 200 дјеце разврстаних у 5 фолклорне селекције (школа фолклора  дјеце узраста од 5 и више година), преко средње групе  и сениорске групе односно чланова прве поставе. Број чланова из дана у дан се повећава и заинтересованост је велика.

Удружење наступа широм Републике Српске и Србије.

Учесници су Међународне смотре фолклора у Охриду 2013. године и Међународног фестивала фолклора Кичево Македонија 2014. године. Приликом наступа и гостовања створена су многа познанства и  пријатељства са другим Културно-умјетничким друштвима, а посебно истичемо пријатељство са КУД –ом Деспот Ђурађ  из Раље, КУД Лапово –Марковац, КУД Илићка Брчко, СКУД Војковићи, КУД Ражљево , КУД Владимир Гаћиновић, КУД Петрово Поље.

Учесници су Међународног фестивала у Несебар и Сунчев брег – Бугарска, гдје су освојили четири прве награде и свеукупни су побједници фестивала.

Кореографи су Лечић Александар и Уљаревић Раденко,  а предсједник Удружења је Лазар Окиљевић.

Contact

  • АДРЕСА: Солунских добровољаца бр. 7