Планинарско друштво “Волујак”

НАЗИВ: Планинарско друштво “Волујак” Гацко
АДРЕСА: Стојана Ковачевића 27
ТЕЛ: О65/213-921, 065/934-857
ФАКС: 059/472-177
e-mail:: pd.volujakgacko@gmail.com

Планинарско друштво “Волујак” основано је средином 2004. године, а регистровано у судском регистру крајем 2005. године.

Планинарско друштво “Волујак” броји 130 чланова.

Друштво учествује у више акција: локалног, регионалног, међудржавног и интернационалног карактера које организује ПС РС, ПС Србије, ПС Црне Горе, ПС Македоније итд.

Друштво такође учествује у лиги такмичења из орјентације у природи. Забиљежени успјеси на овом такмичењу су 2008. год. – друго мјесто и 2009. год. – треће мјесто.

Чланови друштва су учествовали на експедицијама Мон Блан, Олимп, Големи Кораб, Стара планина и Кајмакчелан.

Планинарско друштво “Волујак” активно учествује од 2004. год. у акцијама и експедицијама спелеолошких друштава “Понир” Бањалука и “Асак” Београд; у истраживању спелеолошких објеката на подручју Гацка и Херцеговине, као и на територији Црне Горе (Проклетије, Дурмитор), Србије (Злотска пећина, Златибор).

Већ двије године друштво организује властиту трансверзалу (средином августа) на подручју планине Волујак која је изузетно посјећена и атрактивна дестинација, што доказује велика посјећеност и заинтересованост на протекле двије организоване трансверзале.

За овакве и сличне акције које организује ПД “Волујак” је заинтересован велики број заљубљеника у природу са подручја општине Гацко.

На трансверзалама 2008. и 2009. год. је учествовао велики број друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

На подручју општине Гацко је испитано преко тридесет (30) објеката (јама и пећина) од којих је откривена једна од највећих, а званично друга по дубини јама у РС.

Подручје општине Гацко и шире подручје Херцеговине обилује великим бројем неистражених и нетакнутих спелеолошких објеката.

Ради изразито атрактивних спелеолошких објеката досад су нас контактирала друштва из Пољске, Русије и Словеније која су заинтересована за комплетан рад на истраживањима објекта.