Парохија Прва гатачка

Velimir kovacПротојереј-ставрофор Велимир Ковач,
Парох прве гатачке парохије
Адреса: Трг Саве Владиславића бб.  Гацко

Тел: 059/471-278; 065/577-248;
ЦО (059/271-373)

e-pošta: cogacko@teol.net

 

БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ

Рођен 31.08.1977. год. у Требињу. Основну школу и гимназију завршио у Требињу студирао на Економском факултету у Приштини и на Теолошком факултету у Београду. Сада је апсолвент Богословског факултета у Фочи. Рукоположен за чтеца и ђакона од епископа ЗХиП Григорија на празник Св. великомученика Димитрија (8. новембра) 2001. год. у цркви Вазнесења Господњег у Невесињу. У чин свештеника рукоположен такође од епископа Григорија на празник Св. Игњатија Богоносца (2. јануара) 2002. год. у цркви Преображења Господњег у Требињу, и постављен за пароха на Зупцима и на Корјенићкој парохији. На тој парохији службовао до 14. јуна исте године од када је парох на Гатачкој парохији. Од средине 2000. године па до одласка у Гацко радио и у економату епархије ЗХиП. У чин протојереја ставрофора унапријеђен на Св. Литургији у недељу 26. јула 2009.год. при освећењу обновљеног храма Св. кнеза Лазара у Придворици.

 

ПОДАЦИ О ПАРОХИЈИ

Парохија Прва гатачка обухвата насељено мјесто Гацко источно од градског трга и новог храма и села : Улиње, Дражљево, Чемерно, Врба, Изгори и Придворица и има око 640 домова. Већина становништва живи у самом Гацку док су села ријетко насељена углавном старијим становништвом. Нешто боље стање што се тиче броја и састава становништва је у селима која су ближе граду и уз обод Гатачког поља. Укупан број становника по статистичким податцима за подручје Гатачке општине која обухвата поред двије Гатачке и Автовачку парохију је око 11500 становника. У току претходног рата готово сво неправославно (углавном муслиманско) становништвоје је напустило Гацко, а доселио се приближно исти број православног становништва избјеглих већином из долине Неретве. Послије последњег рата нешто православног становништва око 100 породица се вратило већином у Долину неретве, а за исто вријеме и један мањи број муслиманских породица се вратио у своја села у општини Гацко.

Територија коју сада обухвата Прва и Друга гатачка парохија прије Другог свјетског рата је била подијељена на више парохија: Гатачку, Наданићку, Фојничку. Послије рата због миграције становништва из села у град постојала је само Гатачка парохија. Због прогона и притиска комунистичке власти парохијски живот и у тој једној парохији одвијао се отежано. Богослужења су била нередовна свештеници прогоњени и затварани. Најчешће је један свештеник опслуживао и автовачку и гатачку парохију.

 

БОГОСЛУЖЕЊА И ПАРОХИЈСКИ ЖИВОТ

Саборни храм ове парохије је храм Силаска Св. Духа на Апостоле у Гацку. Богослужеља у овом храму су редовна и служе се по следећем распореду:

 

РАДНИМ ДАНИМА

ВЕЧЕРЊА у 19 ЧАСОВА (У зимском периоду у 18 часова)

АКАТИСТ СВ. ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ – петком послије вечерње службе

ЈУТРЕЊЕ у 7:30 ЧАСОВА

 

СУБОТОМ

ЈУТРЕЊЕ у 7:30 ЧАСОВА

СВ. ЛИТУРГИЈА у 8 ЧАСОВА

 

НЕДЈЕЉОМ

ЈУТРЕЊЕ у 8 ЧАСОВА

СВ. ЛИТУРГИЈА у 9 ЧАСОВА

ВЕЧЕРЊА у 19 ЧАСОВА (У зимском периоду у 18 Часова)

 

У Саборном храму наизмјенично по седмичним чредама служе свештеници Велимир Ковач и Данило Дангубић.

Предсједник Црквеног одбора је Јован Говедарица.

Црквењаци Саборног храма су Драган Куљанин и Трифко Бакоч.

Саборни храм има и дјечији хор са око 20 чланова који води попадија Милица Ковач.

У Основној школи у Гацку редовно се одржава настава вјеронауке коју изводе вјероучитељи свештеник Данило Дангубић, Жанела Пажин и Ђуро Матковић. У Средњошколском центру у Гацку у договору са професорима свештеници периодично одржавају предавања из вјеронауке.

Од 2008. год. у парохијском дому у Гацку повремено се одржавају предавања на разне духовне теме. Сала парохијског дома има 120 мјеста.