Oбјекти у власништву ЦО Гацко

ОБЈЕКТИ У ВЛАСНИШТВУ ЦО ГАЦКО

Парохијски дом у Гацку подигнут око 1903. г. као српско православна црквено школска зграда. Тада је то била приземна зграда и служила је као православна школа. Тридесетих година прошлог вијека дозидан је још један спрат, а након Другог св. рата је нацинализована. У том периоду безбожничке власти свештеник је морао са породицом да живи у само једној соби без прозора, док су поред живјели општински службеници у отетим трособним становима. Почетком деведесетих година Општина Гацко је вратила национализоване објекте Православној цркви и Исламској заједници па је и овај објекат, иако потпуно запуштан, враћен Црквеној општини Гацко. Обнова овог објекта је почела 1992.г. а завршена 2008.г.

Парохијски дом у порти цркве Силаска Св. Духа на Апостоле и градска капела

Објекти су изграђени донацијом Општине Гацко у периоду од 2007. до 2009.г. по пројекту дип. арх. Ненада Поповића. Нови парохијски дом има салу са 200 мјеста за сједање и пратеће просторије. Градска капела служи за обављање опела. Ови објекти освећени су на Тројчиндан

СТАРА ГРОБЉА

На подручју гатачке и Автовачке парохије на многим мјестима постоје стари гробови и читава гробља са старим хришћанским споменицима – стећцима. По званичним податцима који су прикупљани педесетих година прошлог вијека, а објављени у књизи “Гацко кроз вијекове” Новака Мандића 1985.г на подручју гатачке општине (парохије Гатачка и Автовачка) на 114 локалитета има око 2200 стећака (камених плоча, сандука, крстача), са 38 сачуваних натписа. Да су то православни споменици говори и то што су на многим мјестима некрополе смјештене уз средњовјековне богомоље као што је случај са Домркама Југовићима, Рудом пољу, Придворици и другим или су заједно са садашњим православним гробљима као у Гацку, Грачаници, Кокорини, Фојници, Врби Платицама, Улињу.