Pješaci – ranjiva grupa učesnika u saobraćaju

pjesaci

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) sprovešće u periodu od 19. do 23. marta 2012. godine preventivnu akciju pod nazivom “Pješaci – ranjiva grupa učesnika u saobraćaju”, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda u kojoj učestvuje ova, najmanje zaštićena kategorija učesnika u saobraćaju.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Radnici auto-moto društava će na određenim lokacijama na kojima su pješaci najugroženiji i najviše stradaju pomagati pri bezbjednom prelasku ulice.

Pješaci su ranjivi korisnici puta zbog uloge koju imaju u saobraćaju. Na osnovu statističkih podataka ova kategorija učesnika u saobraćaju unosi manji rizik u saobraćaj, a riziku su više izloženi, odnosno izloženi su riziku koji u saobraćaj unose drugi. Pješaci su ranjivi kada su izloženi udaru motornih vozila. Najrizičnije grupe pješaka su djeca, mladi, stari, pješaci pod uticajem alkohola, i pješaci u zonama stajališta javnog prevoza.

Pijani pješaci, su veoma rizični učesnici u saobraćaju i na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS (ZOBS RS) propisane su kazne za pješake koji se kreću po kolovozu pod dejstvom alkohola u iznosu od 100 do 300 KM.

Na području Republike Srpske u toku 2011. godine ukupno su se dogodile 9.378 saobraćajnih nezgoda. U tom saobraćajnim nezgodama ukupno je nastradalo 3.387 lica. Od ukupnog broja stradalih lica na području Republike Srpske u toku 2011. godine smrtno je stradalo 163 lica.

Od ukupnog broja smrtno stradalih lica 27 je bilo pješaka (26 odraslih pješaka i jedno dijete pješak). U ukupnoj strukturi smrtno stradalih 17,18 odsto su pješaci, što je za 8,71 odsto manje u odnosu na 2010. godinu kada je u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 25,89 odsto pješaka od ukupnog broja smrtno stradalih. Broj teško povrijeđene djece pješaka je 25, a teško povrijeđenih odraslih lica-pješaka je 103.

Broj lako povrijeđene djece pješaka je 47 a odraslih pješaka je 210. U toku 2011. godine u saobraćajnim nezgodama stradalo je 412 pješaka (339 odraslih pješaka i 73 djece pješaka).

Među stradalim pješacima veoma su često prisutna lica starija od 50 godine života. (AMS RS)

 

 

 

 

Подијелите вијест