У сусрет празницима: Отворена изложба васкршњих јаја

У сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу, кроз изложбу осликаних дрвених јаја, наше суграђанке показале су креативност и начин како оне то раде током предстојећих празника. Маштовитост су показали и средњошколци као и ученици старијих разреда основне школе, чији су се радови нашли на изложби која је отворена синоћ у Дому културе у Гацку.

Изложбу је отворила директор “Културно – спортског центра” Гацко, Анђелка Бољановић, а као што је већ и најављено из ове установе, заинтересованост је била велика.

Стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност, Јелена Глоговац Савић, рекла је да су и дјеца и одрасли дали себи на машту, и да зидове КСЦ красе права умјетничка дјела.

“Одушевљена сам ентузијазмом младих људи и наших суграђанки које се иначе баве декорацијом дрвених и других употребних предмета, које су своје технике примијениле на декорисању дрвених јаја. Кориштене су различите технике украшавања. И дјеца и одрасли су себи дали на машту, и задовољна сам. Има феноменалних комада”, рекла је Глоговац Савић, истичући да је план КСЦ Гацко да ова изложба постане једна велика традиција.

Да свако домаћинство има своју традицију за фарбање јаја, потврдила нам је и суграђанка Борјана Милошевић, која је својим учешћем била дио изложбе.

“На прошлогодишњој изложби радила сам декупаж технику, а ове године сам радила са цирконима. Кући то радим на традиционалан начин, бојање бојама и у луковини, и шарање воском. ” рекла је Милошевић. Како каже, све је ствар маште, а времена се увијек може наћи.

Током изложбе, дух предстојећих празника својим појањем донио је црквени хор „Света Јелена Анжујска“, солисти на гитари, као и вокали Ирина Ковач и Милош Милидраг.

Организатор изложбе био је “Културно – спортски центар” Гацко.