Završeni Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara

Trodnevna manifestacija Ćorovićevi susreti pisaca – 21. Naučni skup istoričara, koja se odvijala u Gacku i Bileći, završena je juče
na Bogoslovskom fakultetu u Foči, gdje je održan književno – istorijski čas. Prethodno su obišli Daniće kod Gacka, gdje su u saborištu Parohijskog doma predstavljena Prosvjetina izdanja.

Na svečanoj akademiji u Gacku, ovogodišnja nagrada „Vladimir Ćorović“ dodijeljenja je prof. dr Miri Radojević, za djelo „Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941“.

Istovremeno, književna nagrada „Svetozar Ćorović“ u Bileći je uručena piscu i esejisti, Slobodanu Vladušiću, za roman „Veliki juriš“.

Ove godine, dvadesetak naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i okruženja, u prostorijama Parohijskog doma bavili su se temom „Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike u Velikom ratu“. Izloženi referati na pomenutu temu će biti trajno sačuvani u Zborniku radova, koji će biti objavljen do narednih susreta.

Generalni pokrovitelj jedne od najvećih kulturnih manifestacija, bili su Opštine Gacko i Bileća.

Organizator 21. Ćorovićevih susreta – Naučni skup istoričara, je SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Bileća, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture vlade RS i Kancelarije za saradnju sa Srbima u regionu vlade R.Srbije.